Waarom kan Rasti Rostelli wel mensen hypnotiseren maar lukt het mij niet?
March 15, 2009
Als je ooit aanwezig bent geweest bij een Rasti Rostelli (of andere) hypnose show, dan lijkt het bijna als vanzelf te gaan. Een man die naakt voor het publiek denkt te staan, een vrouw die kwaakt als een eend. Da’s nog eens leuk om met vrienden of kennissen te doen. Met hypnose kun je echt lol hebben, toch?
Maar wat zo gemakkelijk lijkt tijdens zo’n show, lukt een beginner helemaal niet zo gemakkelijk. Waarom kan niet iedereen vrienden of kennissen, mensen die het graag eens zouden willen ervaren, gemakkelijk onder hypnose brengen en rare dingen laten doen?
Om die vraag te kunnen beantwoorden, moeten we dieper ingaan op de opbouw van een hypnose show.
Want wat is zo’n hypnose show nou eigenlijk precies?
Om te beginnen is het geen hypnose show – of tenminste niet alleen dat. Er zijn effekten met licht en geluid, er worden ook wat goochel truuks gebruikt. Dit alles gecombineerd met hypnose om een het publiek een leuk avondje uit te bezorgen. Dus besef goed dat niet alles wat je ziet met hypnose zelf te maken heeft.
En weet je hoelang iemand als Rasti Rostelli al hiermee bezig is?
Zeker niet een paar weken, een paar maanden of zelfs een paar jaar. Jarenlang heeft hij zijn show geperfectioneerd. Alles wat er mis kan gaan heeft hij al ooit meegemaakt. En hij heeft dus precies geleerd hoe dat voorkomen kan worden, of hoe hij daarop moet inspelen. Daarover verderop meer.
Het is niet anders dan bij de goochelaar, of bij de cabaretier: die hebben de show al talloze malen geoefend, voordat het publiek ook maar iets te zien krijgt. Als je ooit zelf met goochelen bezig bent geweest, dan weet je precies wat ik bedoel. De meeste mensen stoppen er mee toen ze merkten dat het allemaal niet zo vanzelf gaat: een goede truuk onder de knie krijgen die er dus heel gemakkelijk uitziet, vereist oefening. Veel oefening. En hoewel hypnose op zich niet zo moeilijk is, is er voor het neerzetten van een goede show meer nodig dan alleen goed zijn in hypnose.
En vergeet daarbij niet de reputatie van de showmaster. Als mensen naar de show komen van iemand die bekend is, dan weten ze dat ze met een vakman te maken hebben – anders was hij (meestal is het een hij) allang gestopt.
De showmaster heeft al talloze malen bewezen dat hij inderdaad in staat is om anderen grappige, rare of vreemde dingen te laten doen onder hypnose. Hij heeft bij de mensen in het publiek al een bepaald vertrouwen, en bepaalde verwachtingen heeft opgebouwd. Zelfs bij degene die er eigenlijk niet in geloven, of het allemaal maar belachelijk vinden.
En het is niet alleen het publiek wat erop vertrouwt dat hij ook nu weer zal leveren wat hij beloofd. De showman zelf heeft een ijzersterk zelfvertrouwen opgebouwd. Gebaseerd op de talloze keren waarin hij in staat was datgene te doen wat er van hem verwacht wordt. Dus hij ‘weet’ met bijna absolute zekerheid dat hij de verwachtingen waar kan maken.
Verassend genoeg is zelfs dat is nog niet goed genoeg – hoe vreemd dit ook klinkt.
Rasti Rostelli nog een extra zekerheid ingebouwd. De man weet erg goed dat lang niet iedereen even gevoelig is voor de vorm van hypnose die hij toepast om mensen te amuseren. En hij weet ook heel goed dat lang niet iedereen op het podium wil komen als proefkonijn.
Daarom trad hij onlangs in het gehucht Loosbroek niet op. De zaaleigenaar was woest. Maar in het contract tussen beiden staat duidelijk dat er minimaal tweehonderd mensen in de zaal aanwezig moeten zijn.
Twee honderd mensen in het publiek als minimum. Dat is niet weinig. Waarom is deze extra zekerheid zo belangrijk?
Waarom is dat zo belangrijk dat hij liever zijn publiek teleursteld door niet op te treden, dan om wel op te treden en blijkbaar het risico loopt dat de show teleursteld? Waarom is dat zo belangrijk dat hij een zaaleigenaar liever tegen het harnas injaagt en dus waarschijnlijk een vervolgshow op die lokatie wel kan vergeten? Waarom is dat toch zo belangrijk?
Het antwoord is een wet: “de wet van de grote getallen”.
En die wet werkt bij de hypnose show als volgt.
Maar een bepaald, klein gedeelte van het publiek wil op het podium komen. Daarvan wil weer slechts een deel zich door hem licht laten hypnotiseren (en daar merk je maar weinig van). En een nog kleiner deel daarvan zal voldoende ver willen en kunnen gaan om inderdaad die vreemde dingen te doen die mensen zonder hypnose niet zo gauw zullen (of kunnen) doen.
Als je al dit allemaal bij elkaar optelt, dan moet je met veel mensen beginnen om genoeg mensen over te houden om het publiek te amuseren en verbazen.
Dus als er te weinig mensen in de zaal aanwezig zijn, kan hij zijn show niet de kwaliteit geven die verwacht wordt. Omdat de kans dan domweg te klein is dat er genoeg mensen aanwezig zullen zijn die voldoende gehypnotiseerd kunnen worden.
Hoe kun je dit nou in je voordeel gebruiken? Hoe kun jij hetzelfde wat een Rasti Rostelli ook kan?
Ten eerste: bouw (zelf)vertrouwen op met hypnose. Doe eerst ervaring op met iemand die je graag helpt, en bij wie je kunt oefenen. Er zijn veel manieren om iemand onder hypnose te brengen, en des te meer manieren je kent, des te groter de kans op succes.
Ten tweede: leer snel in te schatten of iemand gevoelig voor hypnose is. Gebruik een groepje mensen, waarbij je alleen verder gaat met degene die er gevoelig voor is. Er is ook een alternatief: spreek van te voren af met een gevoelig proefpersoon die jou wel wil helpen.
En ten derde: (en dit geldt eigenlijk voor alles) – oefening baart kunst.
Dus heb jij misschien ooit de ambitie gehad goochelaar of cabaretier te worden? Het leek allemaal zo gemakkelijk, of niet soms? En toch ben je wat anders gaan doen – omdat het allemaal niet zo gemakkelijk was als het leek. Met een hypnose show is het precies hetzelfde, zoals je hierboven hebt geleerd.
Er is trouwens een enorm groot verschil tussen een cabaretier of een goochelaar en iemand die hypnose kent. En dat grote verschil is tevens een belangrijke: hypnose kan heel nuttig door jezelf, en voor jezelf gebruikt kan worden – terwijl goochelen zonder publiek vrij nutteloos is.
En hoe liep het nu met die show in Loosbroek af? Die ging echt niet door. Maar blijkbaar komt Rasti Rostelli toch nog een keer terug om de show (alsnog) te geven – ongetwijfeld met voldoende publiek… (en jij weet nu precies waarom).