// Blog - berichten en informatie over hypnose
Wilskracht is niet meer nodig om te stoppen met roken
“Ik zo zo graag willen stoppen met roken, maar ik heb gewoon niet de wilskracht" zei een roker pasgeleden nog tegen ons.
Klinkt dat bekend in de oren? Dan ben je niet alleen, want hij is niet de enige met dit probleem.
Veel rokers gebruiken het “gebrek aan wilskracht” als excuus om door te gaan met roken. En dat is heel begrijpelijk. Want hoewel het misschien voor niet rokers als een slap excuus klinkt, is het dat zeker niet.
Want wetenschappelijk studies hebben meerdere malen aangetoond dat alleen het gebruik van wilskracht een van de minst effectieve manieren is om te stoppen met roken. Een uitgebreide studie naar manieren om te stoppen met roken uit 1992 rapporteerde een gemiddeld succes van slechts 6% voor wilskracht!
Van de andere kant – heb je er wel eens over nagedacht dat wilskracht erg belangrijk is bij het starten met roken?
Waarschijnlijk kun je je eerste sigaret nog wel herinneren – en de meeste rokers vonden het een onplezeirige ervaring – jezelf ziek voelen, groen worden, flauw willen vallen is niks raars. Het is een hele natuurlijke reaktie, omdat het natuurlijke afweersysteem van het lichaam probeert om de giffen uit te drijven die in het systeem binnenkomen.
Om van roken een gewoonte te maken moet je volhouden en het natuurlijke afweersysteem van het lichaam negeren. Daarvoor is zeker wilskracht nodig.
Maar wat is wilskracht dan eigenlijk?
Wilskracht is een bewuste poging om iets te doen. En vaak wordt de term gebruikt als het gaat om iets wat je eigenlijk niet helemaal wilt doen.
Dus je denkt aan iets dat gedaan moet worden wat je niet direct leuk vindt, en je neemt de beslissing om het toch te doen – om welke reden dan ook.
Veel mensen herkennen de weerstand voor het bezoekje aan de tandarts, of het maken van een examen. Je weet dat het moet gebeuren, maar het komt niet helemaal uit jezelf – je dwingt je ertoe met je bewuste wilskracht.
Je kunt zeker grote veranderingen doorvoeren, zelfs fysieke veranderingen, met bewuste wilskracht. Maar andere zaken lukken juist niet. En dat is gemakkelijk zelf te ervaren.
Probeer het volgende experiment eens als je wilt.
Denk eens aan je ademhaling, en let nu eens op wat nu gebeurt met je ademhaling, wat het tempo is. Verander het nu bewust op bepaalde manier. Misschien door iets dieper in te ademen, of door wat langer over het uitademen te doen.
Terwijl je dat doet lees je verder.
Als de gewoonte om te roken eenmaal bestaat is het een grotendeels automatisch en onbewust proces.
Er zijn rokers genoeg die zeggen dat, hoewel ze de hele dag doorroken, ze eigenlijk maar een paar sigaretten echt bewust roken. Misschien de eerste in de ochtend, of die bij de eerste koffie van de dag. De rest lijkt gewoon te gebeuren.
Het meeste van wat we doen gebeurt onbewust, en dat is meestal maar goed ook.
Als je over alles bewust na zou moeten denken, dan zou er uiteindelijk maar weinig gebeuren! En vaak zijn die onbewuste processen erg nuttig. Bij het autorijden hoeft je niet meer na te denken om te schakelen, en kun je daarom tegelijk schakelen en goed opletten op het andere verkeer. Daar hoef je niet mee aan te komen als je nog aan het lessen bent!
Maar het automatiseren en onbewust maken van dingen die je vaak moet doen kan ons ook de verkeerde kant op sturen. De gewoonte om te roken is daarvan een bekend voorbeeld.
Mensen gaan door met roken omdat hun onbewuste gedeelte het ongewenste idee heeft dat sigaretten zinvol en belangrijk zijn. Belangrijk om te ontsnappen aan stress, om te ontspannen of voor een sociaal kletspraatje.
Wilskracht is niet effectief in die situaties, omdat het erg moeilijk is om bewust automatische processen te veranderen – zeker als dat over langere tijd moet. Want het automatische onbewuste wint bijna altijd. En het oude patroon komt dus weer terug.
Je ademhaling is waarschijnlijk weer zoals het was voor het experiment, nietwaar?
Er is nog een reden waarom wilskracht niet echt helpt bij het stoppen met roken.
Wilskracht is een van de minst effectieve methoden is om te stoppen met roken omdat het zich meestal concentreert op de verkeerde dingen.
Normaal gesproken wordt de wilskracht gericht op niet roken. Dus een bewuste beslissing om roken tegen elke prijs te vermijden en om alle dingen niet meer te doen die horen bij het opsteken van die sigaret.
Jammer genoeg roept dit een direct conflict op met de manier waarop onze hersenen werken.
Je geest is namelijk niet erg goed in het verwerken van ontkenningen.
Als ik je vraag om niet te denken aan een roze olifant, dan is het eerste dat je moet doen een beeld oproepen van een roze olifant om te kunnen begrijpen waar je niet aan moet denken! Met roken is dat niet anders.
Bewust niet aan roken denken is een goede manier om wel aan roken te denken. En bewust niet aan roken denken is een goede manier om je aandacht juist te richten op datgene wat je niet wilt.
Hoe stoppen de meeste mensen?
Mensen die stoppen met roken doen dat meestal heel snel. En vaak als reaktie op een specifieke gebeurtenis zoals een serieuze gezondsheidswaarschuwing met bijvoorbeeld een opname in een ziekenhuis.
Dan heeft de onbewuste geest heel krachtig iets nieuws geleerd. Namelijk dat een sigaret een giftige moordenaar is, in plaats van die geruststellende vriend die het al die jaren leek.
Hypnose lijkt daarop en werkt eigenlijk op dezelfde manier.
Met hypnose kan je dus precies hetzelfde bereiken maar dan meer doelgericht.
Hypnose is niets anders dan een manier om tegen je onbewuste te praten en om het te voorzien van nieuwe informatie. Net zoals je nieuwe software op een computer kunt installeren.
Een effectieve hypnotische interventie oefent de nieuwe positieve toekomst zonder sigaretten. En richt zich op alle gunstige dingen die daarbij horen: een betere gezondheid, frissere kleren, voedsel beter kunnen proeven, meer geld om uit te geven.
En daarmee wordt de valkuil gemeden om de aandacht te blijven richten aan de dingen die dan juist niet meer zullen voorkomen.
Het ontbreken van wilskracht is geen goed excuus is om niet te stoppen – omdat het MET wilskracht niet beter lukt.
Hypnose een goed alternatief voor zowel mensen die wel wilskracht hebben, als mensen die geen wilskracht hebben. Want hypnose is niet alleen gemakkelijker, maar ook nog eens effektiever doordat het aansluit bij de manier waarop onze hersenen werken.
Is je interesse gewekt? Hier is meer informatie te vinden over onze oplossing om te stoppen met roken
De wetenschap bewijst de effectiviteit van Hypnose bij stoppen met roken
Veel mensen die willen stoppen met roken komen bij hypnose uit, en er worden hoge succes percentage genoemd door hypnotherapeuten voor stoppen met roken hypnose behandelingen.
Maar er is er onafhankelijk wetenschappelijk bewijs te vinden voor deze claims?
In 1992 hebben Frank Schmidt en Chockalingam Viswesvara van de Universiteit van Iowa een studie gepubliceerd in het tijdschrift “Journal of Applied Psychology” (het tijdschrift voor toegepaste psychologie).
Ze hebben een meta analyse uitgevoerd. Een meta analyse is een onderzoek naar alle voorgaande gepubliceerde onderzoeken.
Het doel van een meta studie is om over individuele onderzoeken heen te kijken wat de trends en resultaten zijn.
De onderzoekers analyseerden meer dan 600 onderzoeken naar het stoppen met roken. Dit betrof meer dan 7200 mensen in de VS en Europa. Het onderzoek beschouwde alle gebruikelijke methoden om te stoppen met roken (nicotine vervangers, wilskracht, medicijnen en dergelijke).
De resultaten van de metastudie
Ze ontdekten dat hypnose consistent een groter gemiddelde succes ratio had dan elke andere methode – namelijk 36%.
Vergeleken met het gemiddelde succes van slecht 6% voor alleen wilskracht, en van 10% voor nicotine kauwgum, is dat veel hoger. Vergeleken met alle andere methoden is hypnose dus 3 tot 4 keer succesvoller.
De succes ratio’s van Law en Tang
In 1995 hebben Law en Tang gekeken naar tien onderzoeken gekeken en vonden een gemiddeld succes ratio van 24%, vergeleken met 13% voor nicotine pleisters en 11% voor nicotine kauwgum.
Deze resultaten zijn op zich al statistisch relevant.
Maar recentere studies tonen zelfs nog overtuigendere resultaten.
Stoppen met roken in het ziekenhuis
In 2007 presenteerde dr Faysal Hasan van het “North Shore Medical Center”, in Massachusetts in de VS, een studie aan het “American College of Chest Physicians” (het amerikaanse college van borst medici).
Hij toonde aan dat patienten in ziekenhuizen die roken meer kans hadden om te stoppen met roken met hypnose, dan met elke andere methode.
Dr Faysal vergeleek de stop ratio’s van 67 patiënten die met hart- of longproblemen waren opgenomen. Elke patiënt had aangegeven te willen stoppen. Ze werden voor deze studie in vier groepen verdeeld.
Groep 1 gebruikte hypnotherapie, groep 2 nicotine vervangers, groep 3 een combinatie van hypnotherapie en nicotine vervangers en groep 4 kreeg geen echte behandeling.
Na 26 weken werd ontdekt dat 50% van de patiënten in de hypnotherapie groep nog steeds gestopt waren met roken.
Evenals 50% van de patiënten in de combinatie groep van hypnotherapie en nicotine vervangers ook niet meer rookten.
Dat lijkt misschien niet veel, maar In de groep die geen behandeling kreeg was dat slechts 25%.
En in de groep die alleen nicotine vervangers kregen, was slechts 15% nog steeds gestopt!
Het lijkt daarmee duidelijk te zijn dat nicotine vervangers geen goede manier zijn om te stoppen.
Ze laten in combinatie met hypnose geen verbetering zien. En vergeleken met geen therapie presteren nicotine vervangers zelfs slechter!
Twee verschillende vormen van hypnose vergeleken
Maar misschien nog de meest interessante studie is “the practice builders study (2000)”, over meer dan 300 personen, die 2 verschillende methodes van hypnose zelf vergeleken.
In de eerste groep kreeg men een meer geavanceerde, gepersonaliseerde en indirecte manier van hypnose. In deze groep was na zes maanden 95% geen roker meer.
In de tweede groep gebruikte men een meer traditionele, directe manier van hypnose. In deze groep was nog steeds 51% geen roker meer na zes maanden.
Deze getallen betreffen mensen die slechts een enkele hypnose sessie hadden gehad.
Na een tweede sessie stopten in de gevorderde groep stopte nog eens 1,3%, en in de traditionele hypnose groep stopte nog eens 6%.
Dat brengt het totale succes op 96,3% voor de geavanceerde hypnose methode (en dat is uiteraard de methode waarop onze producten gebaseerd zijn), en nog steeds een respectabele 57% voor de traditionele manier.
Het gemiddelde succes ratio van deze studie kwam op ongeveer 77%.
De conclusie: bewijs in overvloed voor de effectiviteit van hypnose bij het stoppen met roken
Al met al indrukwekkende, wetenschappelijk onderbouwde, resultaten voor het gebruik van hypnose om te stoppen met roken.
Er zijn natuurlijk net zo veel redenen om te roken – en om ermee te stoppen – als er rokers zijn.
Er is geen magische formule die voor iedereen even goed werkt.
Maar wel duidelijk is dat uit wetenschappelijk onderzoeken vele malen blijkt dat hypnose de meest effectieve behandeling is voor mensen die willen stoppen met roken.
Daarom bevelen we ook met een gerust hart ons eigen product aan om te stoppen met roken. Neem maar eens een kijkje op de pagina van ons stoppen met ROKEN product.
Een eenvoudige tip om stress te bestrijden
Een dag hard gewerkt of geleerd, en ‘s avonds wil je even geen gezeur aan je hoofd. Gelukkig is er verder niemand thuis. Je zoekt in de kast naar een zak chips, ploft op de bank met de afstandsbediening, en je gaat heerlijk ontspannen televisie kijken. Nog wat snoep erbij, en je avond kan niet meer stuk. Eindelijk ontspannen.
Uit een artikel van Time Magazine (19 jan 2007) blijkt dat dit de manier is waarop veel Amerikanen denken stress te bestrijden. En dat geldt echt niet alleen voor Amerikanen.
Maar hoewel dit dus de meest gebruikte manier is om stress te bestrijden, is het maar de vraag of het ook de meest effectieve manier is.
Want wat blijkt? Hoewel bovenstaande methode heel erg veel gebruikt wordt om stress te gebruiken, en lekker te ontspannen, is het helemaal geen goede manier om van stress af te komen.
En waarom is het geen goede manier?
Omdat je daarmee juist niet de dingen doet die je zou moeten doen om stress te bestrijden. Het probleem met deze manier van stress bestrijden is dat je daarmee geen tijd besteed aan methoden die wel helpen om je lichaam en geest te laten ontspannen. En dat je stress dus niet goed afgebouwd wordt.
Je lichaam heeft regelmatig behoefte aan ontspanning en ontlading. Een aantal dingen die daarvoor goed geschikt zijn, zijn het praten met familie en vrienden, sporten, een wandeling in het groen.
Een oefening die heel eenvoudig is, overal toepasbaar en snel helpt gaat als volgt.
Adem diep in. Adem rustig uit.
Dat is het.
En hoe werkt dit?
Waarschijnlijk merk je er bewust niks van, maar je hart is net wat langzamer gaan slaan. Bij elke inademing slaat je hart wat sneller. Bij elke uitademing wat langzamer. Door je uitademing wat langer te maken, komt je hart tot rust.
Doe dit bewust meerdere keren op een dag, en je hebt de eerste stappen gezet naar meer ontspanning.
PS Misschien is onze hypnose download ook wel iets voor je, kijk eens op: bevrijdt jezelf van stress